Aandacht voor veranda (r)evolutie

Dat een veranda een aangename bijdrage kan leveren tot de beleving van een woning hadden de eigenaars (Gerda en Noël) in de praktijk ervaren. Maar dat de verandabouw de voorbije decennia een enorme (r)evolutie heeft doorgemaakt, was hen evenmin ontgaan. De bestaande veranda voldeed dan ook niet langer en moest plaats maken voor een up-to-date creatie.

“De bestaande veranda met telescopisch openschuivend dak was onbruikbaar in de winter wegens veel te koud,” blikt Noël terug. “Bovendien trad vaak condensvorming op en was de aanbouw hooguit bruikbaar als overwintering voor onze planten.” Dat moest anders en er werd geïnformeerd naar een hedendaagse verandaconstructie via websites en bezoeken aan mogelijke bouwpartners.

“Bij Gesbo werden we aangenaam verrast door voorbeelden die er precies uitzagen zoals we ons onze nieuwe veranda voorstelden,” doen de eigenaars hun verhaal. “Het contact verliep gemoedelijk en gaf ons onmiddellijk vertrouwen. Het werd alleen maar beter tijdens de uitvoering!”

Een uitgekiend ontwerp

Het ontwerp neemt onzichtbaar een deel over van de oude veranda. Het gaat over twee muurtjes die werden opgemetseld en 2,5 m2 open berging voor houtopslag of het beschutten van planten lieten ontstaan.

De 26 m2 ruime veranda is opgebouwd met SAPA aluminiumprofielen Avantis 70 in RAL 7030 mat. In de hoek aan de langszijde zit een draaideur met hor. De kopkant voorziet in een brede hefschuifdeur. Het ontwerp wordt bekroond met een fraai uitgewerkte, klassiek geïnspireerde kroonlijst. Een ruim bemeten dakkoepel met zonwerend glas en elektrisch bediend dakvenster zorgt voor extra lichtinval. “Aanvankelijk stonden we sceptisch tegenover dit ontwerpdetail,” commentarieert de eigenaar. “Ik vreesde voor teveel opwarming, maar in de praktijk blijkt het prima te werken: het directe zonlicht wordt gefilterd zodat we van het licht kunnen genieten, maar geen hinder van de zonnewarmte ondervinden. Bijkomend voordeel is dat de hellingshoek van de glasvlakken zo is uitgekiend dat ze nauwelijks vervuilen en een enkele jaarlijkse poetsbeurt kan volstaan.”

Mooiste leefruimte

“Onze nieuwe veranda is absoluut onze mooiste leefruimte van de woning,” klinkt het enthousiast. “We genieten er elke dag van.” Daar is de beglazing met K-waarde 1,1 en de goed doordachte klimaatregeling niet vreemd aan. Bij de bouw werd via de kelder van de woning een aansluiting gemaakt voor vloerverwarming. Hiermee wordt de veranda moeiteloos op een constante temperatuur van 16 à 18°C gehouden. Voor een snelle bijverwarming zorgt een plafondcassette, die tijdens de warme maanden als airco functioneert.

De tuinaanleg is eigen werk, want Noël houdt van tuinen ontwerpen, ze aanleggen en onderhouden.

Gesbo zorgde voor de afbraakwerken, de afvoer van het bouwpuin, de coördinatie van het team. “Iedereen leverde goed werk, niets was teveel gevraagd en als de planning al eens wijzigde werden we daarvan tijdig op de hoogte gebracht,” klinkt het tevreden.

Realisatie: Gesbo Veranda’s en tuinkamers

Tekst: Eduard Coddé

Foto’s: Gesbo Veranda’s en tuinkamers

gesbo, veranda, pergola, tuinbouw, verbouwing, tuinkamer, nfvc, viva veranda
gesbo, veranda, pergola, tuinbouw, verbouwing, tuinkamer, nfvc, viva veranda
gesbo, veranda, pergola, tuinbouw, verbouwing, tuinkamer, nfvc, viva veranda