365 dagen zicht op de tuin

Dat een houten veranda niet per se synoniem is van een klassieke veranda, bewijst deze realisatie van Miniflat in Halen. De veranda is opgetrokken in tropisch afzeliahout maar wordt niettemin gekenmerkt door zijn eigentijdse karakter.

Dit gezin uit Halen zag in een veranda de ideale manier om de keuken uit te breiden. De oude keuken was eerder klein en er kon niet in gegeten worden, omdat er geen plaats was voor een tafel. Nu is er een groot en praktisch kookeiland, dat uitloopt in een eethoek én een gezellige zithoek met prachtig zicht op de uitgestrekte weilanden. De dampkap boven het kookeiland werd verwerkt in het plat dak van de veranda. “Uiteraard staat het de klant vrij om met een keukenbouwer van zijn keuze samen te werken,” zegt Bert Dierick van Miniflat. “In dat geval coördineren wij de werken, zodat alles vlot verloopt. Wanneer de klant dat wenst, kunnen wij ook het hele project van a tot z afwerken.”

Een lichtstraat zorgt voor een overvloed aan natuurlijk licht in de keuken. De koepel is in staal uitgewerkt. Dat laat slankere profielen toe, die uiteraard thermisch onderbroken zijn. Het drievoudige glas is semitransparant en heeft een U-waarde van 0.5. Het inbraakveilig glas in de wanden is dubbel en heeft een U-waarde van 1,0.

Praktische binnenkomer

Aan de zijkant is een draaideur voorzien in staal omwille van de hoogte. Een deur van 2,60 m zoals hier, in hout uitgevoerd, zou veel te zwaar zijn. De standaard voor houten deuren is 2,30 m. “Hier zijn we dus dertig centimeter hoger gegaan omdat dat moderner oogt,” aldus Bert. “Een hogere veranda betekent uiteraard ook hogere ramen en dus een mooier uitzicht én meer licht in de veranda en de ruimte waaraan hij werd gebouwd.” In de houten kroonlijst zitten windvaste screens netjes weggewerkt, zodat ze niet zichtbaar zijn, wanneer ze zijn opgehaald. Een warmtepomp zorgt het hele jaar door voor een aangename temperatuur in de veranda: verwarming ’s winters en koeling in de zomer.

Ter hoogte van de draaideur en achterdeur is er een kleine, maar erg praktische pergola die de bewoners toelaat bij weer en wind droog de woning of de veranda binnen te komen. Het multiplex plafond is netjes afgewerkt met hout, zoals dat bij pergola’s wel vaker het geval is.

Realisatie: MINIFLAT

Tekst: Bjorn Cocquyt

Foto’s: INK

miniflat, tuinzicht, veranda, pergola, uitbouw, klassieke veranda
miniflat, tuinzicht, veranda, pergola, uitbouw, klassieke veranda
miniflat, tuinzicht, veranda, pergola, uitbouw, klassieke veranda