miniflat, lommel, veranda, vivaveranda, pergola, glas, plat dak, dakvariaties, uitbouw, lichtinval

Het trendy plat dak

Nu de bouw van een veranda al geruime tijd een bewuste keuze is om de woning ruimer en lichter te maken, maar vooral ook om de toegevoegde ruimte maximaal te benutten en elke dag van het jaar te bewonen, plaatst het plat dak zich als de absolute favoriet. Een plat dak gaat samen met een hedendaagse en vooral tijdloze architecturale stijl voor de veranda, een stijlkeuze die zich ook bij de woningbouw veralgemeend doorzet. 

De constructie van een plat dak is ogenschijnlijk eenvoudiger maar kan ook best complex worden. Het is een constructievorm die zich bij uitstek leent om goed te isoleren zonder daarbij enige afbreuk te doen aan de esthetische kwaliteiten van het geheel, een basisvoorwaarde om een volwaardige leefruimte te realiseren. Het plat dak kan volledig gesloten blijven en laat zich gemakkelijk voorzien van een dikke isolatielaag. Omdat de overtuiging dat een zuidoriëntatie de beste keuze is voor het maximaal genieten van de zon nog steeds diep geworteld zit, is aandacht voor een efficiënte isolatie meer dan nodig. Een zuidelijke oriëntatie haalt weliswaar maximaal zonlicht binnen, maar dat gaat gepaard met de grootste natuurlijke opwarming. Om een aangenaam woonklimaat te verzekeren in de veranda zonder te moeten beroep doen op intensieve koeling – wat de energiefactuur alleen maar de hoogte instuurt – is een aangemeten (dak)isolatie onontbeerlijk.

Een te overwegen optie is om het plat dak boven de verandaconstructie door te trekken en zo aanpalend een overdekt terras te laten ontstaan. Dat is bijvoorbeeld een aanrader wanneer de veranda is ingericht als keuken. Het aansluitend overdekt terras nodigt uit om vaker buiten te eten, wat ook lukt dankzij de geboden beschutting. De buitenbeleving wordt opgewaardeerd door een open terras aan te vullen met een overdekt terras, waardoor optimaal kan worden ingespeeld op de weersomstandigheden, in het bijzonder tijdens de tussenseizoenen.

Gesloten en open

Platte daken zijn in eerste instantie gesloten, maar bij verandabouw is dat eerder uitzondering dan regel.

Een plat verandadak leent zich immers bij uitstek om gericht licht binnen te halen via één of meer lichtkoepels of een glasinzet. Met dat laatste bedoelen we een lichtstraat die ook alweer verschillende variaties kan laten zien. Ze kan bestaan uit een vlakke glasstrook, een schuin hellend glasvlak (vergelijk lessenaarsdak) of een glasinzet met zadeldakvorm. Zowel vorm, grootte als plaatsing in het platte dakoppervlak kunnen vrij bepaald worden in functie van de gewenste lichtinval, de oriëntatie van de veranda en de inrichting/functie van de woninguitbreiding. Een grondige voorbereiding en het advies van de ervaren verandaspecialist dringen zich hier op.

De uitvoering van een lichtkoepel of lichtstraat kan bovendien zo gekozen worden dat de voordelen van nachtkoeling voor het grijpen liggen. Door ‘s nachts de koele lucht binnen te halen en de warme lucht te laten ontsnappen, blijft de temperatuur binnen veel langer aangenaam. Het openen van een lichtkoepel of elementen uit een glasstraat kan manueel, maar is nog comfortabeler met motoraandrijving en bediening op afstand. Het neusje van de zalm is de koppeling met een domoticasysteem, zodat het openen/sluiten zonder omzien automatisch gebeurt, zelfs rekening houdend met de binnen- en buitentemperatuur!

Platte daken met meerwaarde

Een plat verandadak dient zich eventueel ook aan voor de aanleg van een groendak, wat zowel voordelen heeft voor het woonklimaat in de veranda als voor het uitzicht vanuit een hoger gelegen kamer die uitkijkt over de verandaconstructie. Een groendak biedt interessante eigenschappen als thermisch en akoestisch isolator. Groendaken gaan gepaard met een aanzienlijke belasting van het dak en bijgevolg moet het draagvermogen van de veranda hierop berekend worden. Ook de afwatering verdient speciale aandacht. Voor de beplanting komen hoofdzakelijk vetplanten, kruiden en grassen in aanmerking. Een groendak is drie jaar na de aanleg in staat om zichzelf ecologisch in werking te houden. Een andere optie is om het plat dak van de veranda uit te voeren als terras bij de hoger gelegen kamer. Dat kan zeer aangenaam zijn als extraatje voor de slaapkamer. Ook hier is een aangepast draagvermogen van het verandadak onontbeerlijk.

Tenslotte is er ook meerwaarde te halen uit de afwerking van de opstand van het platte dak. Deze kan als oversteek worden uitgevoerd en zo gedeeltelijk bijdragen tot de zonwering. Verdere mogelijkheden zijn de integratie van verlichting en/of buitenzonwering.

Zoveel mogelijkheden, zoveel keuzeopties. Neem rustig de tijd voor een grondige voorbereiding en informeer bij een gespecialiseerd verandabouwer.

Tekst: Eduard Coddé

miniflat, lommel, veranda, vivaveranda, pergola, glas, plat dak, dakvariaties, uitbouw, lichtinval
miniflat, lommel, veranda, vivaveranda, pergola, glas, plat dak, dakvariaties, uitbouw, lichtinval
miniflat, lommel, veranda, vivaveranda, pergola, glas, plat dak, dakvariaties, uitbouw, lichtinval