Tips voor de aanleg van een harmonieuze tuin

Heb je nog geen aangelegde tuin of heb je een veranda en heeft jouw huidige tuin een make-over nodig? Laat je dan alvast inspireren door onze tips voor de aanleg van een harmonieuze tuin.

Wist je dat meer dan 50 % van de Belgen per dag een uur of langer van hun tijd doorbrengen in hun tuin? Niet voor niets is “beleving” dé tuintrend voor de komende jaren. Onze tuin zien we vooral als een bron van inspiratie en een plaats waar we tot rust komen. Prijs je dus gelukkig met het voorrecht om eigenaar te zijn van een huis met een tuin en koester maximaal jouw stukje natuur. Je krijgt er een flinke portie “quality-time” voor terug.

Leven op het ritme van de seizoenen

De harmonieuze tuin staat voor rust, harmonie en voeling met de natuur. Deze tuin is een ruimte die toelaat om te ontsnappen aan de Westerse manier van leven, te ontsnappen aan de “tijdsdruk”. De prikkeling van al onze zintuigen is hier belangrijk. Rust en dynamisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, een tuin moet daarom ook veel “bewegen en leven”. Dat natuurlijk proces bekom je dankzij nectarrijke planten, enkelvoudige bloemen, lang doorbloeiende en vooral laatbloeiende planten, permanente bloeiopeenvolging in de bloemenborders (februari tot november) incl. veel bijen, vlinders en zaadetende vogels, enz. Verder zien we in dit soort tuinen veel aparte plekjes en hoekjes.

tips, aanleg, tuin, tuinbouw, veranda, pergola

Dé ‘eyecatcher’ van deze stadstuin is een verhoogd houten wandelpad dat leidt naar het lounge terras waar de bewoners genieten van de avondzon. Het lijnenpatroon van het plankenpad zie je ook terugkomen in de zitbank aan het terras en in de vrijstaande minimalistische pergola.

Beplanting als belangrijkste onderdeel voor dit tuinconcept

Kies voor groene “geraamtes”. Dat kunnen wintergroene blokhagen zijn van Taxus of Ilex maar ook wolkenhagen (natuurlijk gesnoeid) van Prunus of Lonicera. Dit rustgevend “groen” zorgt ervoor dat je alle vrijheid hebt in het combineren van andere kleuren in de beplanting…

Ook siergrassen zijn een basic, ze brengen eenheid in elke tuin. Ze ogen bijna het hele jaar mooi. Snoei deze bodembedekkers altijd zo laat mogelijk. Dan staan ze in een mum weer boven de grond.

Binnen de kleurenpsychologie staan groen en blauw voor ‘rust’. Om rust te creëren gebruik je planten zoals o.a. salie, blauwe regen, vlinderstruik (Buddelja), …

Natuurlijke materialen

Gebruik materialen die hun oorsprong vinden in de natuur, denk maar aan hout en riet. Zo kan je bijvoorbeeld een afsluiting maken met takken of je afsluiten van de buitenwereld door een afgesloten hoekje met riet te maken. Erfafscheidingen hou je ook overwegend natuurlijk “groen”. Gebruik rustige kleurtinten voor de verhardingen zoals (licht)antraciet, grijs en aardekleuren.

Minder onderhoud dankzij de natuur

Naast het esthetische aspect en de sterk ecologische meerwaarde van natuurlijke tuinen is er, mits deskundig uitgedacht en aangelegd, beduidend minder onderhoud nodig in dit type tuin in vergelijking met de alomtegenwoordige hedendaagse minimalistische trendtuinen.

 

Zoek je een geschikte tuinarchitect, ga dan eens kijken bij de Belgische vereniging van tuin-en landschapsarchitecten www.bvtl.be. En wellicht kan één van onze verandaspecialisten jou ook tips geven met goede vakmensen uit je buurt.

 

Foto’s: © PSG studio – Concept en realisatie: www.tuinondernemingmonbaliu.be

tips, aanleg, tuin, tuinbouw, veranda, pergola
tips, aanleg, tuin, tuinbouw, veranda, pergola