De verschillende materialen en hun kwaliteiten

Ben je van plan om een veranda te laten bouwen? Dan is het heel nuttig om al even na te denken over het materiaal dat er zal gebruikt worden. Staal, aluminium en hout hebben elk hun voor- en nadelen en komen elk met een specifieke stijl en uitstraling. Zowel een traditionele veranda als een eigentijdse uitbreiding van de woonruimte behoren tot de mogelijkheden. En dankzij een weloverwogen keuze sluiten interieur en exterieur naadloos bij elkaar aan.

Aluminium, duurzaam en onderhoudsvriendelijk

Met aluminium kan je alle kanten uit. Dit onderhoudsvriendelijk materiaal leent zich zowel voor een minimalistisch en eigentijds design als voor een eerder klassieke look. Het is daarom een materiaal dat bij het grootste deel van de woningen past. Aluminium is bijzonder eenvoudig om te verwerken in elk ontwerp.

Aluminium is heel vriendelijk voor de portemonnee. De profielen zijn vooraf geëxtrudeerd (extrusie is het proces waarbij profielen worden gevormd) en moeten in het atelier alleen nog maar verwerkt worden. Tegenwoordig wordt gewerkt met thermisch onderbroken profielen die de verandabouwer in staat stellen om een hele constructie te maken volgens de huidige isolatienormen. Omdat de productie snel en semigeautomatiseerd gebeurt, is aluminium meestal de goedkoopste oplossing voor veranda’s. Het is dus ook een prijsefficiënte oplossing voor grotere overspanningen en grotere glasgevels.

Daarnaast is aluminium bijzonder onderhoudsvriendelijk. Het is een duurzaam product met ruime afwerkingsmogelijkheden en een ruime keuze aan kleuren. Het brede kleurenpalet zorgt ervoor dat de kleur van de profielen perfect aansluit bij de kleur van de bakstenen of het buitenschrijnwerk of het interieur binnen.

Met zijn slanke profielen is aluminium strak, modern en elegant en in lijn met de meest moderne bouwstijlen. Maar wanneer het gaat over isolatiewaarde moet het materiaal het afleggen tegen hout, dat ook warmer aanvoelt.

Hout, tijdloze charme met een warme uitstraling

Een houten veranda wekt een gevoel van ambacht op, van natuurlijke warmte en charme. Houten profielen voor de veranda worden geproduceerd in professionele schrijnwerkerijen en bieden enorm veel ontwerpvrijheid. Hout kan tot in de kleinste details bewerkt worden op maat van de klant om zo tot een uniek ontwerp te komen.

Door de grote hoeveelheid handenarbeid die aan het bewerken van het hout voor de profielen te pas komt, stijgt het prijskaartje wat boven dat van aluminium uit. Een houten veranda vergt ook iets meer onderhoud. Om de achttal jaar even licht opschuren en een likje olie zijn een must voor wie een leven lang een mooie veranda wil. Dat geeft je natuurlijk ook de kans om je veranda een compleet nieuwe look te geven door het hout in een nieuw kleurtje te steken. Hout is geschikt voor specifieke vormen of om veel details in te verwerken. Het materiaal is daardoor heel populair bij woningen in een landelijke en klassieke stijl.

Terwijl aluminium en staal koude en warmte geleiden, is hout van nature een isolator. Dit zorgt ervoor dat een houten veranda een natuurlijke warmte uitstraalt. Hout is sterk en heeft goede isolerende eigenschappen die variëren volgens de gebruikte houtsoort en de dikte van de profielen.

Voor de bouw van een woonveranda worden vooral tropische hardhoutsoorten als mahonie en afrormosia gebruikt. Maar ook Europees hardhout zoals eik, lariks, douglas en robina zijn goede keuzes. Tropisch hardhout is het duurst en wordt vaak verkozen omwille van zijn prachtige roodbruine uitstraling. Het is ook perfect bestand in een vochtiger omgeving (denk bijvoorbeeld bij een zwembad of poolhouse) en neerslag. Europees hardhout is goedkoper, maar heeft meer bescherming nodig dan tropisch hardhout, met bijvoorbeeld beits of lak.

Staal, voor een exclusieve look

Een stalen veranda wekt op zijn beurt dan weer een gevoel van exclusiviteit. Dankzij de grote draagkracht en sterke kaderverbindingen kunnen er grotere glaspartijen en hogere deuren worden geplaatst, terwijl de profielen zelf heel slank blijven. Ook grote overspanningen zijn mogelijk met een stalen constructie.

Daardoor gaat een stalen veranda er meestal erg verfijnd en elegant uitzien. Maar aan zoveel verfijning en draagkracht hangt ook een prijskaartje vast. Staal bevindt zich in een iets hogere prijsklasse en is eerder een nicheproduct. Anderzijds is het wel een enorm duurzaam materiaal en heb je met een stalen veranda zeker een veranda voor het leven, die enorm makkelijk te onderhouden en buitengewoon sterk is.

De look die met staal kan gecreëerd worden is industrieel en modern. Dankzij de ultraslanke profielen en de uitgebreide mogelijkheden qua vormgeving is dit materiaal heel populair bij fans van een strakke stijl. De mogelijkheid om met grotere glaspartijen en minimale profielen te werken, maakt een stalen veranda ook van binnenuit geweldig. Het lijkt haast of je veranda uitsluitend uit glas bestaat. Het uitzicht en de hoeveelheid natuurlijk licht die je ermee binnentrekt zijn indrukwekkend.

Wat moet je nu kiezen?

Of je kiest voor hout, staal of aluminium heeft vandaag de dag nauwelijks nog iets te maken met kwaliteit of levensduur. Elk materiaal heeft zijn typische kenmerken en wat voor een gezin een voordeel is, kan voor een ander net een nadeel zijn. De keuze voor het ene of het andere materiaal is dan ook heel persoonlijk en hangt af van je prioriteiten, de look die je beoogt, het budget dat je aan je veranda wilt besteden. Verandabouwers helpen je op basis van je wensen graag om de knoop door te hakken, zodat je veranda naadloos aansluit bij de stijl van je woning en de wensen die jij in gedachten had.

Tekst: Bjorn Cocquyt