Een veranda… of een make-over voor je hele huis?

De veranda van het echtpaar De Wit uit Belsele is eigenlijk meer dan een vergroting van de woning – het is een volledige verandering. Waar er voordien een strikte scheiding was tussen huis en tuin, is er nu een overgang. Die overgang brengt ook aanzienlijke hoeveelheden licht in het huis. In de herfst, als je aarzelt tussen licht aandoen of niet, heb je genoeg aan enkele lampen binnen en eventueel de lampjes aan de buitenkant.

Op zomerse dagen beschermen de fumé rolgordijnen het interieur tegen het felste zonlicht. De ramen gaan niet in één vloeiende beweging tot aan het dak, maar laten ruimte voor een horizontaal, decoratief paneel, dat de bakstenen van de woning visueel echoot. “We hadden wel een bepaald idee van wat het moest worden,” zegt mevrouw De Wit, “maar we hadden ook twijfels. Onze living moest ruimer, met meer lichtinval, maar we wilden ook weer niet in een glazen hok zitten. We zijn heel tevreden met de symmetrie van de ramen. Daaraan merk je dat mensen oog voor detail hebben.”

Onverwachte keuzes

De veranda is het werk van All Seasons Veranda’s uit Zandhoven, een geregistreerd, genomineerd aannemer. De firma volgt standaard een vastgelegd bouwproces, om onvoorziene kosten te voorkomen en de kwaliteit van het eindproduct te garanderen. Een projectverantwoordelijke volgt de bouw van een veranda op en houdt de timing in de gaten, zodat alle onderdelen van het bouwproces netjes in elkaar klikken en de klant niet te lang “met de last” zit. Elke klant heeft een contactpersoon bij de zaak, die eender wanneer beschikbaar is voor vragen en opmerkingen.

“Ik vond dat we heel goede tips kregen op het vlak van architectuur. Om ietsje breder te gaan, bijvoorbeeld, zodat de uitbouw gelijkloopt met de rest van het gebouw. Ik denk, als we dat niet gedaan hadden, zou je echt zien dat het iets wat er aangebouwd is – terwijl het nu heel natuurlijk oogt.” In de toonzaal van All Seasons Veranda’s zagen meneer en mevrouw De Wit de veranda van hun keuze, maar dan in het zwart. Dat beviel uitstekend. Zo gingen ze uiteindelijk voor een kleur die ze anders niet overwogen zouden hebben.

In de eerste fase werd een muur uitgeslagen en een draagbalk gestoken, zodat de veranda en de woonkamer in elkaar konden overlopen. “Dat werd heel goed opgevolgd,” aldus de klant. “We zaten niet dagenlang met een uitgeklopte muur, voordat er werd doorgewerkt, nee, dat ging allemaal heel vlot. Je merkt aan alles dat ze wisten waar ze mee bezig waren.” En het eindresultaat? “Oh, dit was onze beste beslissing ooit. Het is veel ruimer, veel lichter. Mensen die op bezoek komen zeggen het ook: het is hetzelfde huis niet meer.”

Een stijl voor iedere klant

Zoals alle landelijke veranda’s van All Seasons Veranda’s is ook deze vervaardigd uit English Woodline. Het gaat om een aluminium profiel, dat door een diep reliëf en gedetailleerde structuur nauw aansluit bij de authentieke houten look & feel van landelijke veranda’s. Het aluminium is praktischer in het onderhoud dan een echt houten profiel. De isolatiewaarde van deze profielen is evenmin te onderschatten. Op koudere dagen zit je lekker binnen van buiten te genieten.

Het gezin Wagemans uit Vremde liet echter het oog vallen op een modern design. “Wij zien heel graag modern, dat was het uitgangspunt,” zegt mevrouw Wagemans. En de oude houten veranda die er stond, tja… “Modern was die zeker niet en bovendien was hij volledig apart van de leefruimte, door een stenen achterwand.”

Strakke lijnen van glas

Grote glaspartijen en gestileerde accenten zijn de gemeenschappelijke kenmerken van deze moderne designs. Dat zie je meteen aan de creatie van het gezin Wagemans. De strakke lijnen worden genuanceerd door de lichtstraat. Die zorgt ervoor dat de keuken, bij eender welk weer en in eender welk jaargetijde, een uitnodigende, heldere plek is. Het is een goed voorbeeld van hoe je een prettige indruk van extra ruimte creëert, zonder die ruimte ook effectief te bebouwen. Licht en lucht geven dit type veranda een jonge, frisse look. Het ontwerp is beïnvloed door de hedendaagse architectuur en ook wie houdt van technologische hoogstandjes, kan bij All Seasons Veranda’s terecht; de service omvat ook de afwerking (gyproc, bezetting, elektriciteit, verwarming, verlichting en de laatste snufjes).

“Of je nu in de keuken zit of in je woonkamer, voor een deel zit je ook altijd in de tuin. Dat is echt een vooruitgang. Het geeft een loftgevoel,” aldus mevrouw Wagemans. Ook ’s avonds is het een fijne ruimte. De binnenverlichting kan gedimd worden en de rolgordijnen (met afstandsbediening) kunnen helemaal of deels neergelaten worden, elk afzonderlijk.

Als een huis dit soort ontwerp toestaat, zijn er enkele interessante, extra technische mogelijkheden. De moderne veranda’s van All Seasons Veranda’s kunnen afgewerkt worden met een plat dak, een lessenaarsdak, zadel- of schilddak. In tegenstelling tot de English Woodline-profielen (van de landelijke veranda’s) en de Ligna-profielen (van de steel look-veranda’s waarvan u een voorbeeld ziet op de cover van dit magazine), is het vlakke Avantis-profiel perfect combineerbaar met schuiframen en -deuren.

Raad en daad

Beide klanten, zo blijkt, hebben eerst “geshopt,” met meerdere firma’s gesproken, maar All Seasons Veranda’s haalde het makkelijk. In de woorden van mevrouw De Wit: “Ze hadden een logisch antwoord op alle vragen, ook de details. Er was niet zo’n houding van “we zullen later wel zien” en ze wisten goed uit te leggen waarom we sommige dingen wel, en andere niet moesten doen.”

Realisatie: All Seasons Veranda’s

Tekst: Mark Cloostermans

Foto’s: INK Antwerp