Van fietsenhok tot woon- en werkruimte

Het echtpaar Claes wou meer dan een veranda. De nieuwe creatie moest aansluiten op de keuken en die gezelliger maken, terwijl ook de connectie met de tuin verstevigd moest worden. De bestaande achterbouw (basically een fietsenhok en een afdak) voldeed niet. Er was in totaal 40 vierkante meter om mee te werken.

Droom

De veranda was een droom: mevrouw Claes liep al jaren met het plan rond. En daardoor wist ze ook precies wat ze wou. Geen doorlopende ramen, maar ramen onverdeeld in vlakken van kleinere afmetingen. De stijl van de hoevewoning in Balen moest gerespecteerd worden. De vloer moest steen zijn, maar met een houten uitzicht: mooier en makkelijker in het onderhoud.

“Ik was drie jaar eerder al eens binnengestapt bij Gesbo Veranda’s en al zei ik toen dat het nog niet voor direct was, ze waren heel vriendelijk en behulpzaam. Ook toen we terugkwamen hadden we direct een goed contact. Mijn man en ik voelden niet de behoefte om te gaan vergelijken en shoppen bij andere firma’s, het zat onmiddellijk goed.”

Rijkelijk

Er is zonder architect gewerkt; Gesbo werkte vanuit het karakter van de hoevewoning. Dit leidde tot een aluminium veranda in landelijke stijl, met een basis van gemetselde ondermuren en versierde onderpanelen. Aan de binnenkant zijn die onderpanelen voorzien van radiatoren, verstopt in inbouwkasten. Gesbo Veranda’s maakt voor al haar aluminium oplossingen gebruik van SAPA profielen. De kleur is kwartsgrijs of RAL 7039 Mat. De beglazing komt van AGC Glaverbel.

De lichtinval, zo cruciaal in ons grijze landje, is gemaximaliseerd met ramen tot aan het plafond. Een veluxraam is ingebouwd in het plat dak om daglicht in de woonkamer binnen te brengen. Ramen en deuren zijn voorzien van bovenlichten (en schijnafstandhouders). In de zomer valt het licht rijkelijk binnen door de dubbele openslaande deur naar de tuin, met uitschuifbare vliegenramen. “Daarover hebben we eerst wat getwijfeld, maar we hebben onze hond kunnen aanleren dat het vliegenramen zijn… en er niet los door te lopen,” vertelt mevrouw Claes.

Centrum

De veranda van 40 m2 werd aangebouwd in een hoek van het huis. Ze vormt een open verbinding tussen de oude achterbouw en de keuken. Die achterbouw werd een gezellige tv-hoek, terwijl de grote, nieuwe ruimte helemaal aan het sociale leven werd gewijd. Ze nodigt uit tot allerlei verschillende soorten contact: de tafel, centraal, voor de momenten met familie en vrienden, de keuken voor een babbel terwijl je aan het werk bent, de gemakkelijke zetels voor knusse momenten. En overal uitzicht op de tuin. Het is het nieuwe centrum van het gezinsleven, bevestigen de eigenaars. Zelfs het bureau wordt nu minder gebruikt, de zithoek is ook ideaal om wat op de laptop te werken.

Realisatie: Gesbo
Tekst: Mark Cloostermans
Foto’s: Gesbo

Offerte aanvragen bij Gesbo