Het hele jaar door genieten

Deze alleenstaande villa in het landelijke Boekhoute is vrij recent. Na enige tijd bleek er toch wat nood aan extra leefruimte. De keuze voor een leefveranda met extra ruimte voor een zit- en eethoek bood de oplossing. Het betere zicht op de mooie tuin en het zwembad zijn natuurlijk meegenomen.

Een leefveranda in het verlengde van de woonkamer is de ideale overgang van woning naar tuin. De dubbele schuifdeur biedt een royale toegang tot de tuin. Om de eenheid met de woning zo groot mogelijk te maken, werd de parketvloer van de leefruimte doorgetrokken in de leefveranda. Hier werden alle werken door Willems Veranda’s gecoördineerd, van de vloerwerken tot en met het plaatsen van de spots. “Maar dat gebeurt altijd in overleg met de klant,” aldus Willems Veranda’s. “We werken samen met aannemers die een heel project van a tot z tot een goed eind kunnen brengen, maar als de klant liever met zijn eigen aannemer werkt, kan dat natuurlijk ook.” Hier werd na de plaatsing van de leefveranda het terras in blauwe natuursteen in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

De woning was al voorzien van airco. Die kon gemakkelijk worden aangepast aan de extra ruimte van de veranda. Op die manier heerst er in de zuidelijk georiënteerde leefveranda het hele jaar door een bijzonder aangenaam klimaat en wordt het er nooit te warm of te koud. Er zijn dan ook geen screens voorzien om de zon buiten te houden.

De witte aluminium profielen zorgen voor een optimale thermische isolatie. De bouwheer koos hier bewust voor een andere en lichtere kleur dan het bestaande schrijnwerk van de woning, om zo het zomerse gevoel te vergroten.

Kenmerkend voor de Willems leefveranda is het platte dak met centrale lichtkoepel. Voor alle nieuwe projecten werkt Willems Veranda’s met een totaal nieuw concept: het lichthellend daksysteem. Dit vernieuwde dakconcept heeft een strak design en biedt bovendien de beste thermische isolatie voor veranda’s op de Belgische markt, met een U-waarde van 0,125W/m²K. De lichtkoepel is uiteraard uitgevoerd in superisolerend glas. De afwatering zit netjes verwerkt in het hoekprofiel en kon gemakkelijk worden aangesloten op het afvoersysteem van de woning.

Realisatie: Willems veranda’s

Tekst: Bjorn Cocquyt

Foto’s: © Hilde Verbeke

veranda, willems veranda's, pergola, willems, viva veranda, daksysteem, lichthellend daksysteem
aluminiumprofielen, veranda, lichtkoepel, schuiframen